25-jarig jubileum Het Clarahofje

Op 5 februari 2017 was het precies 25 jaar geleden dat Het Clarahofje, destijds nog in Hansweert, zijn deuren opende. Een heel goede reden om vrijdag 10 februari de tijd te nemen om uitgebreid stil te staan bij dit jubileum. Het thema van deze dag was ‘samen’.

Wij brachten de feestelijke dag samen - medewerkers en genodigden - door in de Westerkerk in Goes. De middag, die op levendige wijze werd begeleid door dagvoorzitter Luuc Smit, Hogeschooldocent Psychotrauma en Verlies, was gevuld met inspirerende sprekers en muziek. De avond bestond uit een heerlijk stamppotbuffet, goed passend bij de koude weersomstandigheden.

Wat was het fijn om deze dag met elkaar stil te staan bij de moeilijke, maar zeker ook mooie taak die wij hebben. En ook bij de dankbaarheid die we voelen om in deze bijzondere fase van hun leven iets voor die ander te mogen en kunnen betekenen. Dit alles werd op passende wijze verwoord door Jacomien Marinussen, coördinator vrijwilligers van Hospice Het Clarahofje.

Daarnaast was er een vrolijke noot, met dank aan het ruim 40-koppige Clarakoor, bestaande uit vrijwilligers en verpleegkundigen. Dit kleurrijke koor was voor deze speciale gelegenheid opgericht en stond onder de deskundige, maar zeker ook geduldige leiding van Jolanda Nagelkerke. Allen zongen zij uit volle borst mee, van ‘With a little help from my friends’ van The Beatles tot de zelfgeschreven ‘Clara-medley’.

Er was ook bezinning, met dank aan Marinus van den Berg, pastor en schrijver, met zijn ervaring, kennis én hart in de palliatieve terminale zorg, verlies- en rouwverwerking. Marinus nam ons mee in zijn verhalen en zette ons aan het denken door zijn eigen beschouwingen op zijn ervaringen met ons te delen.

Ervaringsdeskundige Yvonne Wessel deelde met ons haar ervaring als naaste van een bewoner die bijna 3 maanden in ons hospice verbleef. Het verhaal van Yvonne schetste de kant van de bewoner en diens naasten, eerlijk en integer.

Behalve inspirerende sprekers stond deze middag ook in het teken van de bewondering en waardering voor Marianne van Meer, oprichtster van Het Clarahofje. Wij allemaal voelden dat wij hier hoogstwaarschijnlijk niet gezamenlijk in de mooie Westerkerk gezeten hadden als pionier Marianne destijds niet in 1992 haar hart gevolgd had en Het Clarahofje was begonnen.

Als kers op de taart was daar harpiste Corianne Verweij, die met haar prachtige harpspel iedereen in de zaal leek te betoveren. Wat was het stil terwijl wij luisterden naar de klanken die zij met haar harp de zaal in stuurde.

Aansluitend volgde een gezellige borrel, waar men napraatte over alles wat gehoord en gezegd was.

Toen wij na afloop van deze mooie dag de Westerkerk verlieten, werden wij verrast door een hagelwitte omgeving, besneeuwde bomen, wegen en daken. Wat een mooie dag!