Complementaire zorg

In Het Clarahofje kunt u ook gebruik maken van complementaire zorg. Complementaire zorg is een aanvulling op verpleegkundige zorg, waarbij het bieden van ontspanning centraal staat. We passen deze zorg toe om u welbevinden en comfort te bieden en uw ziektebeleving positief te beïnvloeden. Deze zorg kan bij pijn, misselijkheid, slaapproblemen, spanning, onrust, angst of een sombere stemming een verlichting van de klachten geven.

Complementaire zorg wordt uitgevoerd door speciaal opgeleide en gecertificeerde medewerkers; natuurlijk alleen na overleg en op uw verzoek.

 

Wij bieden verschillende vormen van complementaire zorg aan:

Aromazorg

Hierbij werken we met etherische oliën. Iedere olie heeft zijn karakeristieke eigenschappen. De verpleegkundige of vrijwilliger kan u adviseren welke olie voor u geschikt is, welke bij u past. De olie kan op uw kamer verdampt worden via een veilige elektrische geursteen.

Hand-, voet- of rugmassage

Voor deze ontspannende massages gebruiken wij een neutrale of aromatische massageolie die altijd natuurzuiver is. De massages kunnen gegeven worden in bed of in de stoel.

Luisteren naar muziek

Op uw kamer is een cd-speler aanwezig, zodat u naar muziek kunt luisteren. Het hospice beschikt over verschillende cd's met ontspannende muziek.

Ontspanningsoefeningen

Eenvoudige oefeningen, zoals spierontspanningsoefeningen of visualisatieoefeningen, kunnen helpen om tot rust te komen en te ontspannen. Er is aandacht voor een betere manier van ademhalen, aangepast aan wat u nodig hebt.

Beeldende begeleiding

Creatief bezig zijn kan ontspannen en alles om je heen even laten vergeten. Bewoners kunnen op hun eigen tijd en wijze iets heel eigens maken. Zo kan het maken van een klein aandenken, met speciaal die ene dierbare in gedachten, veel voldoening geven.

Een professionele beeldend begeleider is wekelijks aanwezig en ontsteunt bewoners en hun naasten met verschillende materialen, ideeën en - zo nodig en gewenst - een extra paar handen.